Blusmiddelen op de vrachtwagen Verplicht!

Vrachtwagenchauffeurs opgelet!

Er wordt streng gecontroleerd op veiligheid onderweg en zeker in België. Is jouw vrachtwagen uitgerust met de juiste hoeveelheid verplichte brandblusmiddelen?

Als vrachtwagenchauffeur moet je namelijk in geval van brand, in staat zijn om je eigen lading te blussen. Met welke blusmiddelen je dit doet, aan welke eisen deze moeten voldoen en waar je deze plaatst? Dat lees je hieronder, in de veilig-op-weg check. 

Doen hoor! Want daarmee voorkom je tot 350 euro (!) boete per ontbrekend blusmiddel!

Je vrachtwagen moet uitgerust zijn met:

Een cabineblusser.

In de cabine moet een 3 kilogram poederbrandblusser aanwezig zijn en op een goed zichtbare en bereikbare plaats in een beugel zijn bevestigd. Dit geldt ook voor vrachtwagens met een niet-Belgisch kenteken.

Een cabineblusser én ladingblusser.

Heb je een vrachtwagen combinatie van trekker en oplegger of een vrachtwagen met een aanhangwagen, dan moeten er twee 3 kilogram poederbrandblussers aan boord zijn. Waarvan één brandblusser binnen handbereik in de cabine en de tweede op de oplegger of aanhangwagen.

Denk ook aan een gevarendriehoek, ook hier wordt op gecontroleerd in België.

Welke blusmiddelen geschikt zijn voor jouw vrachtwagen?

Wil je advies over de blusmiddelen waarmee jouw vrachtwagen uitgerust moet zijn? Bel dan even met Peter of Reinier, die helpen je graag op weg! 

 

Klik hier voor advies van Peter en Reinier